Studenți la Istorie, voluntari la muzeul Universității

Autor: Sugo Monica, studentă la Istorie, anul I

Monica, Sebastian și László – studenți UMFST voluntari la Muzeul Universității „George Emil Palade”

Pe lângă participarea la orele de curs și seminar, viața de student la Istorie presupune curiozitate, documentare, implicare în diverse activități care țin de specificul specializării alese și care contribuie la formarea personalității, dezvoltă interacțiunea umană și ajută la descoperirea și înțelegerea trecutului. O astfel de acțiune desfășurată de studenții și masteranzii de la specializarea Istorie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, este voluntariatul la Muzeul Universității.

Istoriei îi revine rolul important de a asigura o legătură între oamenii de azi cu cei din trecut, a timpurilor recente cu cele demult apuse. Consider că este datoria fiecărui cetățean de a cunoaște trecutul țării sale,  pentru a înțelege starea prezentă. În acest sens, muzeul îndeplinește mai multe obiective în societate, de natură educațională și științifică, și constituie un mod de conservare a patrimoniului național.

Pentru mine, muzeul reprezintă un loc în care dăinuie urmele trecutului, iar prin explorarea acestuia, are loc o călătorie interactivă în timp, care ne oferă ocazia de a ne aprofunda cunoștințele teoretice despre trecut, consultând documente și obiecte istorice. Totodată, ne provoacă să socializăm, să schimbăm idei pe o anumită temă de interes.

La Muzeul Universității, găsim obiecte care atestă o evoluție a performațelor academice, a prestigiului și profesionalismului. Muzeul a fost înființat din dorința de conservare și promovare a patrimoniului academic. Cuprinde, în forma actuală, o serie de șapte zone expoziționale:

  • Două vitrine cu istoricul celor două universități, UMF și Petru Maior;
  • O zonă centrală ce cuprinde simbolurile Universității în urma fuzionării;
  • Zona ce implică activitatea științifică și evoluția din sfera cercetării;
  • Vitrina Bibliotecii și a Editurii;          
  • Spațiul de expunere a tuturor Facultăților componente ale Universității;
  • O zonă cu exponate specifice activității profesionale.

Câteva dintre  elementele expoziționale care pot fi găsite în prezent la muzeu sunt: recipiente de sticlă utilizate în domeniul farmaceutic în diverse culori, forme și mărimi; o mini trusă de prim ajutor care era folosită în timpul războiului, pe front; instrumente medicale pentru operații chirurgicale; diverse tipuri de clești pentru extracții dentare; fragmente de sticlă romană și desene reprezentând material vitric roman din castrul Legiunii V Macedonica și vase de lut descoperite în curtea fostului Institut Pedagogic de 3 ani, cultura Brașov-Schneckenberg.

Ceea ce atrage atenția  vizitatorilor cel mai adesea este o casă de marcat din secolul XIX, cu un design specific realizat de James Ritty, un  patron de bar din Dayton, Ohio, în jurul anului 1879. Designul a fost conceput  astfel pentru  asigurarea securității  încasărilor. Are o carcasă de lemn, clapetele din metal, acestea sunt marcate cu numere care indică valoarea de vânzare. Totodată, are atașat și un clopoțel ce semnala fiecare operațiune, și include un mecanism care contoriza încasările de numerar pe parcursul unei zile.

Ca și studenți la Istorie avem ocazia să devenim mici muzeologi prin activitatea de voluntariat desfășurată la muzeu, învățând cum să organizăm și prezentăm exponatele din muzeu vizitatorilor de toate vârstele. Voluntariatul în cadrul muzeului ne oferă și ocazia de a interacționa, de a-i cunoaște mai bine pe colegi și profesori.

De ce am ales să fiu voluntar la Muzeul UMFST?

Pentru mine, a fi voluntar în cadrul muzeului este precum o călătorie nouă în care nu cunosc foarte bine destinația, însă o descopăr pe parcursul drumului. În această călătorie, întâlnesc persoane interesante care împărtășesc cu mine aceeași pasiune pentru istorie și descopăr aspecte necunoscute, dar curioase ale diverselor obiecte expuse. Ținând cont de faptul că am început studiile de licență în formatul online, această activitate care se desfășoară on site, este un mijloc de a mă motiva în formarea și devenirea mea profesională, fiind un exercițiu de interacțiune cu alți oameni.

Recomand studenților, viitorilor studenți și oricărei persoane, indiferent de sfera de activitate, să facă voluntariat. E o oportunitatea de a se descoperi pe sine, de a vedea care sunt aspectele ce necesită îmbunătățire, și care le sunt punctele forte. Pentru noi, studenții de la istorie, voluntariatul la muzeu, și nu numai, ne ajută să ne descoperim ramura de interes în domeniu, și calea pe care dorim să o urmăm după finalizarea studiilor.

Pentru a vă oferi o imagine și mai clară despre activitatea noastră de voluntariat puteți citi mai jos și impresiile colegiilor mei.

Ce spun colegii mei despre voluntariat?

”Este o activitate interesantă, mi-am dorit de mult timp să fac voluntariat în domeniul istoriei, fiindcă mă ajută în dezvoltarea mea ca viitor istoric. Activitățile de acest tip oferă experiențe noi, și ne pot, de asemenea, multiplica perspectivele de angajare în domeniu în viitor.” (Sebastian)

”Eu am ales voluntariatul la Muzeul Universității, pentru a mă informa, a informa publicul, colegii, datorită  pasiunii mele legate de obiectele vechi și din dorința de a le studia. Pe mine mă ajută să acumulez experiență în domeniu, în dezvoltarea mea profesională și academică.” (László )

”Consider că fiecare student ar trebui să încerce cât se poate de multe activități și lucruri noi,  pentru a înțelege ce cale vrea să urmeze în viață. Din acest motiv, avem nevoie să câștigăm experiență și să facem lucruri  noi, ieșind din zona de confort. De ce am ales voluntariatul la muzeu? Răspunsul este relativ simplu, dezvoltare personală în prima instanță, însă alături de acest avantaj sunt și alte beneficii, întrucât interacționezi în permanență cu publicul, se dezvoltă calitatea oratorială și exprimarea. Sunt mereu dispus să încerc lucruri noi, și cum sunt deja voluntar la Universitate în cadrul altor proiecte, am știut că pot face ceva util și creativ și la muzeu. În concluzie, cred că voluntariatul este foarte important pentru toată lumea, nu doar pentru studenți, fiindcă te ajută să te integrezi, înveți o serie de lucruri noi, participi în activități care îți pot schimba percepția și cel mai util din punctul meu de vedere e, faptul că îți dezvolți abilitățile de comunicare, abilitate necesară pentru a excela în orice domeniu, lucru pe care oamenii tot mai adesea îl omit.” (Augustin)

Așadar, din perspectiva  mea și a colegilor mei, activitatea de voluntariat contribuie din plin la dezvoltarea noastră, ne încurajează  să lucrăm în echipă, ne învață să transmitem informațiile într-un mod creativ, și nu în ultimul rând, determină autocunoașterea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s